
Bæredygtighed
Lejre Højskole bruger begrebet bæredygtighed på flere måder. Det vil vi gerne forklare lidt om:
Bæredygtigt liv og virke
Højskolen har som mission at inspirere mennesker til at forme et eget bæredygtigt liv og virke. Bæredygtighed handler her om at finde den rette blanding af pligter, fri tid, det planlagte, det spontane, stilhed, poesi og glæde i livet.
Den tanke afspejler sig i højskolens hverdag, fx ved at tre dage om ugen handler om daglig fordybelse, og at der alle uge er fri tid, som du selv bestemmer over.
Bæredygtighed: Natur og klima
Linjen JordTilBord handler om bæredygtige fødevarer og om kendskab til, hvordan en helt almindelig køkkenhave kan bidrage til biodiversitet. Højskolens have dyrkes økologisk/biodynamisk, hvor der ikke bruges sprøjtemidler eller tilføres kunstig gødning.
Linjen NaturLiv handler om bæredygtighed i det lidt større perspektiv, især hvordan naturpleje og naturgenopretning i skov og ved kysten kan bidrage til en større artsrigdom og naturoplevelser.
Bæredygtighed i livet mellem mennesker
Højskolens linje SocialPilot handler om at skabe bæredygtige fællesskaber mellem mennesker, hvor der er plads til alle, og hvor der foregår noget, som alle kan være med til. Nogle gange inviterer vi gæster udefra, for at mærke glæden ved at give noget til andre.
Bæredygtighed i det sociale udøves ved at vi samtaler om oplevelser, beslutninger, problemer og konflikter. Det gør vi i forskellige grupper (på linjen, husmøder, fællesmøder), hvor vi øver os i demokratiske samtaler og i at tage gode beslutninger.
Bæredygtighed: Mad
Lejre Højskole bruger så vidt muligt økologiske/biodynamiske fødevarer. Fødevarerne (frugt, grønt, korn, kød) købes hos lokale producenter for at understøtte det lokale liv og for at undgå lang transport.
Vi bruger årstidens fødevarer.
Rester fra køkkenet genbruges så vidt muligt, og grønt affald komposteres i gartneriets kompost mhp at blive brugt som gødning.
Bæredygtighed: Byggeri og energi
Lejre Højskole bor på en gård bygget i perioden 1883-1914. Gården restaureres nænsomt, så vi bevarer det historiske udtryk og den særlige ånd, som er på stedet.
Nye elevhuse bygges med omtanke for bæredygtige materialer og bæredygtig opvarmning. Det handler både om klima og om økonomi.