LÆS MERE…

Kystfriluftsliv

Kystfriluftsliv er et linjefag for dig, der gerne vil lære den danske kystnære natur at kende. For dig, der har lyst til at færdes og opholde dig på fjorden, langs kysten, i strandkanten og ved små fiskerlejer.

Størstedelen af tiden tilbringer vi ved og på Roskilde fjord, hvor højskolens joller hører til. Du får røde kinder, bliver våd og vindblæst, og er træt om aftenen. Du oplever naturens voldsomhed og kraft, men lærer også at finde stilheden i naturen – med dig selv og sammen med andre.

Vi sejler i højskolens historiske joller, vi sætter og røgter garn, sover i shelter, telt og hængekøje. Vi sanker muslinger, tang og urter i strandkanten og laver mad på bål. Du oplever værdien af at alle i gruppen er tørre, mætte, varme og trygge, og hvad du selv kan bidrage med i forhold til gruppens dynamik på tur.

Undervejs skal vi lære at navigere og forholde os til vejret og dets luner, ro, sætte sejl, binde knob, reparere på jollerne og sejl, og give og modtage ordrer ombord.

Livet forstås baglæns, men må leves forlæns

Søren Kierkegaard (1813-1855)

Vi skal sejle og udøve maritime håndværk

På Kystfriluftsliv kommer du til at arbejde med dig selv og sammen med andre. Når vi sejler ud på tur bliver du helt naturligt en del af en gruppe, som sammen skal navigere til søs. Højskolens joller kan rumme 6-8 højskoleelever ad gangen som sammen skal sikre en god og tryg tur for alle.

Undervejs på vores ture skal vi sanke tang, fiske med garn, besøge gamle fiskelejer og møde mennesker som lever et kystnært liv i tæt samspil med naturen – det kan være den lokale fisker, en formidler eller pædagog, havnefogeden eller tangproducenten.

Før, under og efter vores sejlladser er vi nysgerrige på vores forhold til naturen – som individer og som gruppe. Vi diskuterer og perspektiverer vores fælles oplevelser til andre livsområder.

Det store perspektiv

På Kystfriluftsliv har vi fokus på at udøve et bæredygtigt friluftsliv med udgangspunkt i mange års traditioner for både sejllads, fiskeri og det at tage på tur for vindens eller håndens kraft. Undervejs taler vi om hvordan vi kan bidrage til at genoprette livet i vores fjorde gennem vores eget forbrug og levede liv.

I undervisningen på linjen lærer du om vores maritime kulturhistorie som søfartsnation. Gennem tilegnelse af færdigheder og viden er du med til at bære den nordiske immaterielle kulturarv, som knytter sig til klinkbådstraditionen videre ind i et moderne liv.

På Kystfriluftsliv har vi fokus på det store perspektiv i at beskytte naturen og samtidig give plads til at naturen kan benyttes. Du kommer til at arbejde med forskellige natursyns betydning, bæredygtighed og naturetik, og du kommer til at beskæftige dig med spørgsmål om bæredygtig levevis her og nu og med blik for kommende generationer.

Det tager du med dig

  • Du ved hvordan man sejler og ror en traditionel træbåd
  • Du har en bred erfaring med kystfriluftsliv og kan selv planlægge og afholde en friluftstur med dine venner langs kysten
  • Du har din egen holdning til vandkvalitet, fiskeri og tang
  • Du har grundlæggende kendskab til håndredskaber og håndværk som kræves for at vedligeholde en træbåd
  • Du kan binde en masse knob og ved hvad det gør ved din krop og dit sind at ro hjemad uden vind i sejlene
  • Du ved noget om vores nordiske maritime kulturarv, og hvordan mennesker i dag lever et kystnært liv
  • Du er fortrolig med livet til søs, at slå lejr på stranden og opholde dig ude i al slags vejr
  • Du kan købe en båd sammen med din bedste ven og sejle ud og gå på opdagelse langs de danske kyster
  • Du har måske lyst til at tage en uddannelse, som handler om at bygge og bevare træbåde, naturformidling eller kystfriluftsliv

Datoer:
Pris:

Skema, se mere her...

Livet på højskolen, læs mere her

TILMELD DIG HER

Højskole ophold Lange kurser

Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug

Lejre Højskole tilbyder Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug

Læs mere her…

Natur og Friluftsliv

Lejre Højskole tilbyder Natur og Friluftsliv

Læs mere her…

Keramik

Lejre Højskole tilbyder Keramik

Læs mere her…

Re-design og bæredygtigt håndarbejde

Lejre Højskole tilbyder Re-design og bæredygtigt håndarbejde

Læs mere her…

Bådebygger og Maritimt håndværk

Lejre Højskole tilbyder Bådebygger og Maritimt håndværk

Læs mere her…

Valgfag

Lejre Højskole tilbyder valgfag

Læs mere her…