Et langt ophold på Lejre Højskole
Lejre Højskole er en ny, almen folkehøjskole med fokus på natur, kultur og fællesskab, der udbyder lange kurser fra august 2024.
Det særlige ved et langt ophold på Lejre Højskole er:
- Vi giver os god tid til at være sammen og fordybe os på den linje, som du vælger at gå på. Der er undervisning 3 dage om ugen på linjen.
- Alle linjer har et indhold om kulturhistorie, som er relevant for linjen.
- På alle linjer indgår friluftsliv. Du bliver fortrolig med at være i naturen, slå lejr, lave bål og sove ude alene eller sammen med andre.
- Vi lægger vægt på fællesskab og på at gøre noget sammen. Vores undervisning og aktiviteter på den linje, du vælger, er fælles for alle. Alle bidrager til fællesskabet på højskolen.
- Vi tager på ekskursioner og besøg hos spændende mennesker, som gør noget og gør en forskel. Gerne i lokalområdet, så vi kan gå eller cykle.

Hvordan du bor
Elever på Lejre Højskole kommer til at bo i helt nybyggede elevhuse, med udsigt til søen og ud i naturen. Vi har valgt, at eleverne skal have den bedste udsigt fra værelserne.
Vi bygger både enkelt- og dobbeltværelser. Alle værelser har eget toilet og bad.
I hvert elevhus, som består af i alt 10 elever, er der et fællesrum med tekøkken og plads til at hænge ud sammen.
I hvert elevhus er der vaskemaskine og mulighed for at hænge tøj til tørre.
Hverdagen på Lejre Højskole
Morgensamling
Alle begynder dagen sammen i det store fællesskab med morgensamling, som varer en halv time. Her er vi sammen om noget, som sætter en fælles stemning. Vi mødes om at synge fra højskolesangbogen og om et oplæg, der inspirerer til tanker og samtaler resten af dagen.
Måltider
Måltider er en meget vigtig del af det store fællesskab på Lejre Højskole. Her mødes alle: Elever, lærere, andet personale, timelærere og gæster udefra.
Til frokost og aftensmåltidet præsenteres maden før vi begynder at spise. Vi gør os umage med at forstå og respektere det arbejde, der er lagt i at lave mad til fællesskabet.
Køkkentjans
Alle elever deltager på skift i at stå for alle tjanser vedr. køkkenet i en uge ad gangen. Køkkentjanser er små praktiske praktiske opgaver, som løses i forbindelse med måltider, fx borddækning, opvask og rengøring.
Rengøring
Alle elever deltager i rengøring af skolens fællesarealer. Hver husgruppe har ansvar for at gøre rent på fællesarealer i eget hus, samt et fællesareal inde og/eller ude.
Du har derudover ansvar for at gøre rent på dit eget værelse hver uge, og for bidrage til at holde orden på fællesarealer.

Undervisningen på Lejre Højskole
Undervisning på linjerne mandag til onsdag
Mandag, tirsdag og onsdag er der undervisning på den linje, du har valgt at deltage i (JordTilBord, SocialPilot eller NaturLiv). Dagen er sammensat, så der både er undervisning, praktiske øvelser, samtaler, bevægelse og tid ude i naturen.
Fællesfag om torsdagen
Om torsdagen samles alle elever om to fælles fag, nemlig kor/fællessang og faget livsfortælling. Tanken er, at vi her mødes om noget, som giver mening på tværs af linjerne, og som giver glæde, energi og mening ind i det store fællesskab.
Kor/fællessang handler om at opleve glæden ved at synge sammen og blive fortrolig med sin krop og sin stemme.
Faget livsfortælling handler om, hvad det vil sige at være menneske, og hvordan vi hver især får øje på det almindelige og det særlige i os selv.
Valgfag
Højskolen udbyder valgfag, hvor du i en periode kan fordybe dig i et emne og være sammen med andre elever på tværs af linjerne.
De fleste valgfag på højskolen er kreative og praktiske, fx håndværk (træarbejde, bådebyggeri), håndarbejde (sy, strikke, hækle) eller madkunst (mad og sundhed).
Vi udbyder forskellige valgfag i løbet af dit højskoleophold. Du vælger først valgfag, når du begynder på dit højskoleforløb.
Fælles aktiviteter, fritid og traditioner
Fællesmøder og husmøde
Hver uge deltager alle elever i et husmøde, som holdes for fællesskabet i elevhusene. Husmøderne ledes i begyndelsen af en huslærer, og så tager eleverne over, når alle er fortrolige med hinanden. På husmøderne taler vi om trivsel, hvordan vi fungerer sammen i fællesskabet og om tanker, der opstår undervejs.
Hver fredag eftermiddag er der fællesmøde for alle elever. På fællesmødet deler vi ugens oplevelser, og taler om det, vi vil gøre sammen i weekenden.
Højskoleaften
Højskoleaften foregår om tirsdagen. Her er der et foredrag om et emne, som er relevant i forhold til aktuelle emner, eller et menneske kommer og fortæller om sit liv. Nogle aftener er kun for højskolens elever, og andre aftener kan der være gæster udefra, som lytter med. Der er plads til både spørgsmål og samtaler på en højskoleaften. Og man må gerne være uenig.
Fri tid
Alle aftener er der fri tid fra aftensmåltidet slutter (undtagen tirsdag, hvor der er højskoleaften). Her er der mulighed for at bruge skolens faglokaler og sysle med noget, som du er i gang med.
Der er også mulighed for at hænge ud fællesrummene i elevhusene, eller i fælleshuset, i drivhuset eller i bålhuset.
Weekender
Weekender er som udgangspunkt fri tid. Der vil være tilbud om at deltage i noget fælles, hvor alle er velkomne. Linjen SocialPilot indbyder måske til et socialt arrangement. Elever fra linjen NaturLiv indbyder måske til en fælles vandretur. Eller noget helt tredje.
På fællesmøder og husmøder taler vi om, hvordan vi finder en god balance mellem det spontane og det planlagte.
Traditioner, fejringer og fester
Højskolelivet på Lejre Højskole indeholder forskellige markeringer af årstidens forløb, hvor vi samles om små eller store begivenheder. Det er eleverne fra linjen SocialPilot, som står for at arrangere fælles begivenheder som fx høstfest eller fastelavnsfest/karneval.
Der vil være fejringer, hvor vi inviterer gæster ude fra til at være med, fx til Grundlovsdag.