LÆS MERE…

Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug

Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug er et linjefag for dig, der vil lære at dyrke grøntsager og frugt bæredygtigt. Du kommer til at have fingrene i jorden og være med til at dyrke og forarbejde traditionelle og nye afgrøder, grøntsager og frugt. Du lærer at arbejde ude, anvende de rette håndredskaber og tilegner dig arbejdsgange hvor du oplever samspillet mellem kroppens arbejde og naturens gang. Du får røde kinder, er træt om aftenen og lærer at skynde dig langsomt.

På Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug lærer du at dyrke jorden i lille skala i en køkkenhave og have blik for hvordan du kan være med til at fremme den lokale biodiversitet. Du lærer om planter og dyr i den danske natur, og du lærer om, hvordan fødevarer behandles, så de kan opbevares og bruges på andre årstider. Du kommer til at vide en masse om bæredygtig fødevareproduktion og konservering, som f.eks. tørring, fermentering, syltning og saltning.

Vi tager på besøg hos lokale virksomheder, som sætter klimaaftryk og biodiversitet højt i deres produktion. Vi besøger forskellige bo- og arbejdsfællesskaber som på hver deres måde har fokus sociale og bæredygtige løsninger. Og vi tager på tur ud i naturen, hvor vi sanker urter, svampe, bær mm og laver mad på bål.

Mennesker, der ikke er i stand til at bruge deres hænder dygtigt til alle former for arbejde, vil ikke blive gode tænkere og vil opføre sig akavet i livet. Det er ikke hovedet alene, men hele mennesket, der er en logiker.

Rudolf Steiner (1861-1925)

Fingrene i jorden

På Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug oplever vi værdien af at være i naturen som en del af hverdagens gøremål, dyrke grøntsager i køkkenhaven og frugttræer og buske i frugthaven. Du mærker, hvordan et hverdagsliv i naturen påvirker dit velvære og din oplevelse af dig selv og den gruppe du er en del af.

Fingrene i jorden skal forstås bogstaveligt. Du kommer til at flytte rundt på jord og være med til at lave kompost. Du oplever hvordan jord lugter, og hvad der lever i jorden, afhængig af hvordan vi dyrker den. Du bliver beskidt, får sorte negle og kommer til at mærke din krop på nye måder, når du har ligget på knæ og luget ukrudt eller tyndet gulerødder et par timer.

Du vil også lære om fødevarekvalitet, smag og forarbejdning. Vi skal sylte, fermentere, konservere og tørre fødevarer. Og sammen med resten af højskolen er du med til at lave almindelig, sund mad med årstidens grøntsager fra vores egen have.

Det store perspektiv

Bæredygtighed og klima er vigtige dagsordener, som det i dag er nødvendigt aktivt at tage stilling til. På Lejre Højskole tager vi udgangspunkt i vores eget lokale aftryk i højskolens have. Med afsæt i egne erfaringer sætter vi fokus på, hvordan vi som fællesskab dyrker, bevarer og bruger naturen som en del af et nationalt og globalt fællesskab.

I undervisningen lærer du om hvordan vi dyrker jorden for at kunne dyrke fødevarer, om forskellige dyrkningsprincipper, og om traditionelle og nye fødevareproduktioner. Vi er et land med en lang tradition for at producere fødevarer, og vi kigger ind i, hvad det har gjort ved os som folk, hvordan det præger landbruget i dag, og hvad der er nye toner og takter i moderne fødevareproduktion.

Vi tager på ekskursioner i lokalområdet og møder mennesker, som lever af at dyrke jorden og producere fødevarer. Her får du indblik i, hvordan folk lever på landet, af jorden og i forskellige boformer – og hvad det gør ved dem. Du vil opleve forskellige tilgange og dyrkningsmetoder, så du kan danne dine egne holdninger til landbrug, fødevareproduktion og fødevarekvalitet og få forståelse for, hvordan vi som samfund skaber gode rammer for en bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion.

Vi tager på opdagelse i Lejreegnens smukke natur og istidslandskab og undersøger hvordan mennesker gennem levede liv har sat spor i skoven, på markerne og ved fjorden.

Det bliver en del af dig:

  • Du lærer at dyrke grøntsager bæredygtigt i en almindelig køkkenhave
  • Du danner din egen holdning til dyrkningsmetoder (konventionel, økologi, biodynamisk, permakultur…)
  • Du kommer til at vide en masse om fødevarer og fødevarekvalitet
  • Du lærer om traditioner for fødevareproduktion og møder mennesker med forskellige holdninger og livsstil
  • Du bliver fortrolig med naturen og får kendskab til dyr og planter i den danske natur.
  • Du er klar til at dyrke en kolonihave sammen med vennerne fra højskolen
  • Måske får du lyst til at tage en uddannelse, som handler om at dyrke jorden, om naturen eller om fødevarer/mad

Datoer:
Pris:

Skema, se mere her...

Livet på højskolen, læs mere her

TILMELD DIG HER

Højskole ophold Lange kurser

Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug

Lejre Højskole tilbyder Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug

Læs mere her…

Natur og Friluftsliv

Lejre Højskole tilbyder Natur og Friluftsliv

Læs mere her…

Keramik

Lejre Højskole tilbyder Keramik

Læs mere her…

Re-design og bæredygtigt håndarbejde

Lejre Højskole tilbyder Re-design og bæredygtigt håndarbejde

Læs mere her…

Bådebygger og Maritimt håndværk

Lejre Højskole tilbyder Bådebygger og Maritimt håndværk

Læs mere her…

Valgfag

Lejre Højskole tilbyder valgfag

Læs mere her…