Re-design og bæredygtigt håndarbejde
Re-design og bæredygtigt håndværk er et linjefag for dig, der vil lære at re-designe og genbruge gammelt tøj og materialer særligt med henblik på tekstiler. Og til dig der er nysgerrig på at lære gamle bæredygtige teknikker og håndværk inden for tekstilområdet.
Du kommer bl.a. til at lære om planter og plantefarvning, plantetryk og printdesign. Vi arbejder med forskellige traditionelle håndværk; væve- og syteknikker og vi arbejder på at forfine dine strikke- og hækleteknikker – både de helt grundlæggende men også de mere udfordrende.
Re-design og bæredygtigt håndværk er for dig der gerne vil lære at se og udfordre mulighederne ved tilretning af en allerede designet jakke eller kjole, eller gennem modeludvikling at omforme duge, gardiner eller hvad der i øvrigt findes i genbrugsbutikken eller mormors skabe til fantasi- eller stilfulde kreationer.
Du lærer om holdbarhed, æstetisk bæredygtighed og naturens materialer. Vi ser på, hvordan gamle tekstilhåndværk kan bruges i en moderne og bæredygtig kontekst, og hvordan vi gennem øget opmærksomhed på tekstilforbrug og behandling kan stille skarpt på både de miljømæssige og sociale udfordringer, der er forbundet med den moderne forurenende tøjindustri.
Vi tager på besøg hos lokale kunstnere, håndværkere, og på en af egnens væverskoler, spinnerier og tøjdesignere. Vi bliver klogere på hvordan de hver på deres måde har fokus på bæredygtighed og genbrug i deres arbejde uden derfor at gå på kompromis med design og mode. Vi opsøger genbrugsbutikker og lokale loppemarkeder for at hente materialer og inspiration.
Livet forstås baglæns, men må leves forlæns
Søren Kierkegaard (1813-1855)
Vi tænker med hænderne
På re-design og bæredygtigt håndværk tænker vi både med hænderne og hovedet. Vi oplever glæden og værdien af selv at skabe og frembringe nyt, både af det der allerede er tilvirket og af naturens egne materialer.
Arbejdet foregår dels ude, hvor vi undersøger, sanser og eksperimenterer med planters og andre naturmaterialers farvestoffer og materialitet. Men vi er også inde, hvor vi arbejder med grundlæggende færdigheder inden for en række tekstilhåndværk.
Det skal forstås helt bogstaveligt at vi arbejder med at lade hænderne og sanserne komme i spil. Du skal mærke forskellen mellem tekstiler og stoffer, og du skal lære at mestre praksisser og teknikker, du skal se mulighederne i allerede skabte modeller, du skal dufte til planterne og opdage deres særlige egenskaber og så skal du bruge hjernen til at udtænke nye muligheder og løsninger.
Det store perspektiv
Bæredygtighed og genbrug er tidens vigtige dagsordener, som vi som moderne forbrugere nødvendigvis må tage stilling til, ikke mindst indenfor tekstilforbrug og -behandling. På Lejre Højskole har vi særligt fokus på hvordan vi med gamle håndværkstraditioner kan stille skarpt på både de miljømæssige og sociale udfordringer, der er forbundet med den moderne forurenende tøjindustri.
Med afsæt i de erfaringer vi gør os med re-design, re-cycling og up-cykling sætter vi fokus på, hvordan vi selv kan ændre vaner og forbrug som ansvarsbevidste medborgere og brugere i det globale fællesskab.
Undervejs i undervisningen reflekterer vi over hvad det betyder at lære, motiveres og inspireres i et skabende fællesskab, og opdager og erkender vores egne og andres grænser i forhold til at øve og arbejde med udfordringer i materialer og teknikker. Vi arbejder med og italesætter begreber som tålmodighed, grundighed, omhu, repetition men også hvad det impulsive og det overraskende gør ved en proces.
I undervisningen lærer du om hvordan gamle teknikker og traditioner har benyttet sig af lokale materialer og hvordan lokaler planter har påvirket beklædningens farveskala. Men vi taler også om, hvordan håndværksteknikker til hver en tid er påvirket af møder både nationalt og globalt. Hvilket bl.a. har vist sig ved arkæologiske fund, også på Lejreegnen.
Det bliver en del af dig
- Du kan beherske forskellige teknikker og håndværk indenfor en bred vifte af tekstilområdet
- Du kan re-designe og up-cykle og se muligheder i tøj og tekstiler andre ikke kan bruge længere
- Du har dannet din egen holdning til tøj og tekstilforbrug
- Du ved en masse om naturens muligheder for at bidrage med materialer og forarbejdning af materialer som alternativ til de mange syntetiske materialer der de sidste mange årtier har præget tøjindustrien
- Du kender til tradition og gammelt håndværk og har mødt mennesker med forskellige holdninger og livsstil
- Du er bevidst om og har erfaring med mesterlærer og immatriel kulturarv som en vigtig del af vores fremtidige forbrug
- Du kan strikke dine egne strømper, sy din egen festkjole af din mormors gamle gardiner og hjælpe med at lappe naboens hæklede slumretæppe
- Du behersker en stor række teknikker indenfor nørklerier, strik, broderi, hækling
Datoer:
Pris: