LÆS MERE…

Keramik

Keramik er et linjefag for dig, der vil lære at arbejde med ler og få lerets mange muligheder helt ind under neglene. For dig der har lyst til selv at finde din vej ind i keramikkens og dens mange design og kreative udtryk, og for dig der har lyst til både at udtrykke dig selvstændigt og at gå ind i en kreativ proces i fællesskab med andre.

På Keramiklinjen på Lejre Højskole prioriterer vi roen, fordybelse og sansning i arbejdet med materialet og oplevelse af glæde ved kreative processer. Samtidig får du mulighed for at eksperimentere med arbejdstilgange, teknikker, redskabsvalg og materialer, så du også på et håndværksmæssige plan oplever udvikling både fagligt og personligt. Du kommer til at forstå forskellige materialers betydning for det færdige produkt.

På keramiklinjen er målet ikke, at du skal ende som færdiguddannet kunsthåndværker, men keramiklinjen giver dig baggrundsviden og basisøvelser, der giver mod og grundlæggende færdigheder til at arbejde videre – og måske får du lyst til at uddanne dig inden for feltet.

For i sandhed at kende verden skal du se dybt ind i dig selv. Og for i sandhed at kende dig selv skal du interessere dig oprigtigt for verden.

Rudolf Steiner (1861-1925)

Vi tænker med hænderne

På Keramiklinjen på Lejre Højskole tænker vi både med hænderne og hovedet.

Du får erfaring med bl.a. pinchingteknik, pladeteknik, drejning og støbning og vi kommer undervejs i forløbet til at arbejde med forskellige typer af glaseringer og brændinger og teorien bag.

Undervejs i undervisningen reflekterer vi over hvad det betyder at lære, motiveres og inspireres i et skabende fællesskab, og opdager og erkender vore egne og andres grænser i forhold til at øve og arbejde med udfordringer i materialer og teknikker. Vi arbejder med og italesætter begreber som tålmodighed, grundighed, omhu, repetition og hvad gensidig idéudvikling gør ved en proces.

Vi lægger vægt på det skal være sjovt at være kreativ og sjovt at fejle. Der er læring og udvikling i at stå med et produkt eller en brænding, der slet ikke blev som den skulle. Det er en del af, at arbejdet med ler og keramisk design kan være uforudsigeligt, men netop det er lærerigt på alle planer, og i et stærkt og trygt fællesskab er det en livsbekræftende proces.

Det store perspektiv

I undervisningen bliver du præsenteret for forskellige historiske og kulturelle håndværksmetoder og brug af keramik op gennem tiden, både lokalt på Lejreegnen, nationalt og internationalt. Du kommer desuden til at møde andre kulturers design og former og vi drøfter hvordan keramik bliver brugt funktionelt, rumligt, historisk, filosofisk og sanseligt. Dels på keramikkens egne præmisser, men også sat i forhold til betydningen af en moderne kulturs masseproduktion af brugsgenstande. Et af linjes fokusområder er bæredygtighed og betydningen af at skabe sine egne brugsgenstande i forhold til at leve i en køb-og-smid-væk kultur.

På Keramiklinjen tager vi på besøg hos lokale kunstnere, praktikere indenfor faget og besøger bl.a. keramikeren i Sagnlandet Lejre, der fortæller om keramik og teknik sat i en kulturhistorisk sammenhæng. Vi besøger desuden en kunsthåndværkerskole og den kongelige porcelænsfabrik. Mødet med kunstnere og kunstneriske traditioner skal inspirere dig til samtale og refleksion og give idéer til at udvikle dine egne værker.

Vi prioriterer at undervisningen giver dig selvtillid, selvindsigt og erfaring med at lære i trygge fællesskaber, der kan overføres til mange andre livsområder.

Den du er, når du har været på Keramiklinjen

  • Du har lært at beherske forskellige teknikker og praksisser inden for keramikhåndværket
  • Du har en bred viden om forskellige keramiske materialer og hvad det betyder for det færdige produkt
  • Du ved en masse om glasering og brænding
  • Du kender keramikkens kulturhistorie, og forskellige filosofiske skoler knyttet til keramiske teknikker, herunder den japanske Kintsugi metode og filosofi, der handler om at se skønheden i det uperfekte
  • Du kan fylde dit køkkenskab med egne krus, dreje småkagefadet til din far og glæde din nabo med en smuk urtepotte
  • Du kender til tradition og nytænkning indenfor det keramiske område og har mødt mennesker med forskellige holdninger og refleksioner i forhold til deres håndværk
  • Måske har du lyst til at tage en uddannelse, som handler om at bruge hænderne og designe i en mere professionel sammenhæng

Datoer:
Pris:

Skema, se mere her...

Livet på højskolen, læs mere her

TILMELD DIG HER

Højskole ophold Lange kurser

Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug

Lejre Højskole tilbyder Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug

Læs mere her…

Natur og Friluftsliv

Lejre Højskole tilbyder Natur og Friluftsliv

Læs mere her…

Keramik

Lejre Højskole tilbyder Keramik

Læs mere her…

Re-design og bæredygtigt håndarbejde

Lejre Højskole tilbyder Re-design og bæredygtigt håndarbejde

Læs mere her…

Bådebygger og Maritimt håndværk

Lejre Højskole tilbyder Bådebygger og Maritimt håndværk

Læs mere her…

Valgfag

Lejre Højskole tilbyder valgfag

Læs mere her…