LÆS MERE…

Bådebygger og Maritimt håndværk

Vores linjefag Bådebygger og Maritimt håndværk er for dig der gerne vil lære at bruge dine hænder, arbejde med naturmaterialer og sammen med andre være med til at skabe og vedligeholde højskolens traditionelle klinkbyggede træjoller.

På linjefaget kommer du til at bygge din egen værktøjskasse, du lærer at håndtere gamle og nye håndredskaber, vedligeholde højskolens joller og ikke mindst være med til at bygge de næste i rækken af traditionelle isefjordsjoller til højskolebrug.

På linjen Bådebygger og Maritimt håndværk er målet ikke, at du skal ende som færdiguddannet bådebygger eller sejlmager, men undervisningen giver dig baggrundsviden og praktiske erfaringer, der giver mod og grundlæggende færdigheder til at arbejde videre – og måske får du lyst til at uddanne dig inden for feltet.

Livet forstås baglæns, men må leves forlæns

Søren Kierkegaard (1813-1855)

Vi skaber sammen

Lejre Højskoles maritime linjer fokuserer på 1800-1900 tallets egnstypiske fiske- og brugsbådstradition, det lille klinkbyggede fiskefartøj samt de håndværk og fagligheder, der knytter sig dertil.

Vi arbejder med hvordan de skandinaviske og nordtyske traditionelle kystnære fiske- og brugsbådskulturer har udviklet sig historisk, og hvordan de lever i dag. Undervejs reflekterer vi sammen om livsformerne knyttet til fiskeriet og sejladsen med bådene, den kystnære natur, bådens udformning i forhold til anvendelsesområdet og stedets natur og brugen af bådene.

Vi arbejder med træ, smeder jernbeslag, slår reb, syr sejl, blander vores egen maling mm. Vi har stort fokus på materialevalg, naturlige processer og reparerer og vedligeholder hvor det giver mening – og bygger nyt når det er nødvendigt.

Vi stifter bekendtskab med traditionelt maritimt håndværk, og får indsigt i og erfarer hvordan et liv ved kysten med den traditionelle maritime kultur, virker på opfattelsen af os selv, vores dannelse og vores rolle i et arbejdsfællesskab.

Det store perspektiv

I undervisningen på linjen lærer du om vores maritime kulturhistorie som søfartsnation. Gennem tilegnelse af færdigheder og viden er du med til at bære den nordiske immaterielle kulturarv, som knytter sig til klinkbådstraditionen videre ind i et moderne liv.

Du kommer til at møde professionelle fiskere, søfolk og maritime håndværkere, og deres fag og kultur. Vi har særligt fokus på egnens maritime kulturhistorie omkring Roskilde Fjord og Isefjord, og om hvordan lokale forhold har påvirket bådebyggeri, traditionelt fiskeri og livsførelsen ved kysten.

På egen krop oplever du den kulturelle dannelse, der ligger i en traditionel tilgang til arbejdet med maritime håndværk. Vi vender også blikket udad, du kommer f.eks. også til at kende Træskibssammenslutningen og lokale foreninger, der arbejder for at bevare og udvikle kystkulturen i Danmark.

På linjefaget Bådebygger og Maritimt håndværk er vi meget opmærksomme på at tænke bæredygtighed ind i faget. Der arbejdes i høj grad med aktiviteter og materialer, der efterlader et meget let aftryk i forhold til co2 udledning og generel klima- og miljøbelastning. Vi prioriterer at undervisningen giver dig selvtillid, selvindsigt og erfaring med at lære i trygge fællesskaber, der kan overføres til mange andre livsområder.

Det tager du med dig

  • Du ved hvordan man vedligeholder og passer på en træbåd – og hvordan man bygger en helt ny
  • Du har erfaring med at anvende håndværktøj til bearbejdning af træ, metal, reb og kraftigt lærred
  • Du har din egen holdning til materialevalg, og kan f.eks gå ud i skoven og vælge det rette træ til en ny åre eller mast
  • Du ved en masse om vores nordiske traditioner som kobler sig til livet ved kysten med små brugsbåde – fiskeri, sejllads, kystfriluftsliv
  • Du kan bidrage og bære den nordiske klinkbådstradition videre ind i fremtiden
  • Du kan købe eller bygge din egen træbåd og sammen med andre vedligeholde og videreudvikle den til både sejllads, fiskeri og bæredygtigt friluftsliv
  • Du har måske lyst til at tage en uddannelse, som handler om bådebyggeri, sejlmageri eller formidling

Datoer:
Pris:

Skema, se mere her...

Livet på højskolen, læs mere her

TILMELD DIG HER

Højskole ophold Lange kurser

Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug

Lejre Højskole tilbyder Selvforsyning og bæredygtigt jordbrug

Læs mere her…

Natur og Friluftsliv

Lejre Højskole tilbyder Natur og Friluftsliv

Læs mere her…

Keramik

Lejre Højskole tilbyder Keramik

Læs mere her…

Re-design og bæredygtigt håndarbejde

Lejre Højskole tilbyder Re-design og bæredygtigt håndarbejde

Læs mere her…

Bådebygger og Maritimt håndværk

Lejre Højskole tilbyder Bådebygger og Maritimt håndværk

Læs mere her…

Valgfag

Lejre Højskole tilbyder valgfag

Læs mere her…