JordTilBord

JordTilBord er et højskoleophold for dig, der vil lære at dyrke grøntsager og frugt bæredygtigt. Du kommer til at have fingrene i jorden og være med til at dyrke det, som vi spiser på højskolen. Du bliver fortrolig med at være uden for og opleve naturen på alle årstider. Du får røde kinder, er træt om aftenen og lærer at skynde dig langsomt.

På JordTilBord lærer du at dyrke jorden i lille skala i en køkkenhave. Du lærer om planter og dyr i den danske natur, og du lærer om, hvordan fødevarer behandles, så de kan opbevares og bruges på andre årstider. Du kommer til at vide en masse om bæredygtig fødevareproduktion, og om hvordan vi som almindelige mennesker kan fremme biodiversitet i vores have.

Vi tager på besøg hos lokale virksomheder, som producerer fødevarer med mening og holdning, og besøger forskellige bo- og arbejdsfællesskaber. Og vi tager på tur ud i naturen, hvor vi samler fødevarer og laver mad på bål.

Mennesker, der ikke er i stand til at bruge deres hænder dygtigt til alle former for arbejde, vil ikke blive gode tænkere og vil opføre sig akavet i livet. Det er ikke hovedet alene, men hele mennesket, der er en logiker.

Rudolf Steiner (1861-1925)

1

Fingrene i jorden

På Linjen JordTilBord deler vi glæden ved at være i naturen, dyrke grøntsager i køkkenhaven og frugttræer og buske i frugthaven. Du mærker, hvordan et hverdagsliv uden for i naturen påvirker dit velvære og din oplevelse af dig selv.

Fingrene i jorden skal forstås bogstaveligt. Du kommer til at flytte rundt på jord og være med til at lave kompost (gødning). Du kommer til at lære om, hvordan jord lugter, og hvad der lever i jorden, afhængig af hvordan vi dyrker jorden. Du bliver beskidt, fårsorte negle og kommer til at mærke din krop på nye måder, når du har ligget på knæ og luget ukrudt eller tyndet gulerødder et par timer.

Du vil også lære om fødevarekvalitet, smag og forarbejdning. Vi skal sylte, fermentere, konservere og tørre fødevarer. Og sammen med resten af højskolen er du med til at lave almindelig, sund mad med årstidens grøntsager fra vores egen have.

Det store perspektiv

Bæredygtighed og klima er vigtige dagsordener, som vi alle sammen må tage stilling til. I vores egen have kan vi selv bestemme over vores aftryk på naturen. Noget helt andet er det store perspektiv på, hvordan vi som fællesskab bevarer og bruger naturen.

I undervisningen på linjen lærer du om dyr og planter i den danske natur, om forskellige dyrkningsprincipper, og om danske traditioner for fødevareproduktion. Vi er et land med en lang tradition for at producere fødevarer, og vi kigger ind i, hvad det har gjort ved os som folk, hvordan det præger landbruget i dag, og hvad der er nye toner og takter i moderne fødevareproduktion.

Vi tager på ekskursioner i lokalområdet og møder mennesker, som lever af at dyrke jorden og producere mad til mennesker. Her får du indblik i, hvordan mennesker lever på landet, af jorden og i forskellige boformer – og hvad det gør ved dem. Du vil opleve forskellige tilgange og dyrkningsmetoder, så du kan danne dine egne holdninger til landbrug, fødevareproduktion og fødevarekvalitet og få forståelse for, hvordan vi som samfund skaber gode rammer for en bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion.

Vi skal også på tur ud i Lejre-egnens smukke natur, hvor vi vil opleve marker, skove, istidslandskaber og de smukke fjordområder. Undervejs hører du om vores kulturhistorie og hvordan du kan se spor af levet liv i landskabet.

1

Den du er, når du har været på Lejre Højskoles JordTilBord linje:

  • Du ved hvordan man kan dyrke grøntsager bæredygtigt i en almindelig køkkenhave.
  • Du har din egen holdning til dyrkningsmetoder (konventionel, økologi, biodynamisk, permakultur…)
  • Du ved en masse om fødevarer og fødevarekvalitet.
  • Du ved en masse om traditioner for fødevareproduktion i Danmark og har mødt mennesker med forskellige holdninger og livsstil.
  • Du er fortrolig med naturen året rundt og kender dyr og planter i den danske natur.
  • Du er klar til at dyrke en kolonihave sammen med vennerne fra højskolen.
  • Du har måske lyst til at tage en uddannelse, som handler om at dyrke jorden, om naturen eller om fødevarer/mad.

Datoer:
Pris:

Skema, se mere her...

Livet på højskolen, læs mere her

Højskole ophold Lange kurser

SocialPilot

Lejre Højskole tilbyder SocialPilot

Læs mere her…

NaturLiv

Lejre Højskole tilbyder NaturLiv

Læs mere her…

Valgfag

Lejre Højskole tilbyder Valgfag

Læs mere her…