Vandringer og kulturbesøg i Nationalparken

Sommerkursus (dagkursus) den 18. – 22. juli 2022

Se, mærk og smag Skjoldungernes Land 
Nationalpark Skjoldungernes Land byder på masser af skønne muligheder for at se og sanse helt særlig natur og kulturhistoriske spor. Området er fyldt med kulturhistorie fra oldtid, vikingetid, herregårdstid, oplysningstid, demokratiets fødsel og andelstidens bondesamfund.

Her kan du også møde mange iværksættere, som har fokus på lokal fødevareproduktion i nænsom skala. Drømmen om liv med mening på landet udfoldes her i Danmarks vugge.

På sommerkurset bevæger vi os rundt til fods i landskabet og besøger nogle helt særlige oaser fyldt med kultur og natur. Og undervejs samtaler vi om det, vi ser og dagens tema, som slås an allerede ved morgensamlingen.

Lejre Højskole samarbejder med Nationalpark Skjoldungernes Land om dette sommerkursus, så vi er stærkt bakket op af stor faglig indsigt og glæde ved alt det gode, vi skal opleve sammen.

1

Dagens forløb

Alle dage er der fælles morgenmad, morgensamling med sang fra højskolesangbogen og et højskoleforedrag, samt fælles frokost. Dagen afrundes med kaffe/te, lidt sødt og en sang fra højskolesangbogen.

Tre af dagene kører vi i egen bil fra højskolen og ud i landskabet, hvor dagens tur begynder. Hvis du ikke har bil kan du køre med – giv besked om det, når du tilmelder dig.

Frokost og afrunding af dagene sker de fleste af dage uden for og ude i landskabet, for at vi får mest ud af dagene og så lidt transport som muligt.

Fredag er en særlig dag, hvor vi afrunder ugens forløb med et fælles aftensmåltid og synger fra højskolesangbogen, til vi ikke orker mere.

Program

Ugens program er i hovedtræk:
Mandag er temaet smag på landskabet. Dagen byder på vandring omkring Kattinge og Herslev, smagsprøver og besigtigelse af ølproduktion og chokoladeproduktion i verdensklasse. Og vi besøger den særlige natur ude på Bognæs.

Tirsdag er temaet storhedens spor i landskabet. Se og hør om den særlige historie og magt knyttet til vandmøllen Tadre Mølle og den store jordbesidder og vandmølleejer Aastrup Kloster. Undervejs studerer vi sommerfugle og signaturplanter som hører til den særlige kalkholdige jordbund i området.

Onsdag handler om fjordens liv og liv i fjorden i området omkring Selsø Slot og Eskildsø. Fra Eskildsø kan man se fjorden til alle sider. Hør historier om vikingernes vandveje, og fortællinger om de mange små øer og holme i fjorden. Vi går rundt på Eskildsø og oplever naturen i vandkanten.

Torsdag sætter fokus på fællesskab om tro og love. Sprækker ind i historien om hvordan vi træffer beslutninger og gør noget sammen som folk. Vi besøger det særlige område i Gammel Lejre, hvor man kan se skibssætninger og andre spor fra Oldtiden. Vi vandrer til Ledreborg og får en rundvisning hos den store jordbesidder. Og vi besøger Herthadalen, hvor Grundtvig holdt nogle af de første Grundlovstaler.

Ugen afrundes fredag med temaet den levende fortælling. Vi vandrer i herregårdslandskabet til Sagnlandet, hvor vi får en særlig rundvisning og hører alle fortællingerne fra forskellige tidsaldre. Dagen afrundes på højskolen med fælles mad og højskolesang som afrunding på ugen.

Se hele programmet her

Praktiske oplysninger

Pris kr. 3.000,-

Mød undervisere på sommerkurset

Heidi Hansen er til daglig projektleder for Lejre Højskole, som bliver en højskole med fokus på natur, kultur og fællesskab.

Heidi bor selv i lokalområdet og bruger meget af sin tid ude i naturen.

Heidi leder sommerkurset.

Liv Louise Holm er naturvejleder for Nationalpark Skjoldungernes Land, og arbejder derudover som selvstændig natur- og kulturformidler. Liv samarbejder blandt andet med Sagnlandet og andre lokale kulturaktører.

Liv er født og opvokset i området, og har hele sit liv beskæftiget sig med naturen og fortællingerne i nationalparkens område. Glæd dig til at møde en meget vidende og levende fortæller.

Liv er den gennemgående underviser på højskoleugen.

Højskole ophold Korte kurser

25-29. juli 2022: Filosofi, bevægelse, samtale

Lejre Højskole tilbyder Filosofi, bevægelse, samtale

Læs mere her…

18-22. juli 2022: Vandringer og kulturbesøg i Nationalparken

Lejre Højskole tilbyder Vandringer og kulturbesøg i Nationalparken

Læs mere her…

11-15. juli 2022: Sociale fællesskaber – livsnødvendige og besværlige

Lejre Højskole tilbyder Sociale fællesskaber – livsnødvendige og besværlige

Læs mere her…