Filosofi, bevægelse, samtale

Sommerkursus (dagskursus) den 25-29. juli 2022

Lad dig bevæge – og bevæg dig…
Lejre Højskole inviterer på en rejse med bevægelse i det indre og i det ydre på fem skønne hverdage i slutningen af juli måned fra den 25. til den 29. juli 2022.

Vi sætter filosofisk søgelys på nogle af de store spørgsmål, som vi alle sammen bliver udfordret af: Kærlighed, fællesskab, krop og bevægelse, dannelse og individualitet. Hver dag er der et emne, som bliver belyst af nogle af de store tænkere (Grundtvig, Søren Kierkegaard, Rudolf Steiner, Hannah Ahrendt mfl. – og hver dag bevæger vi os fysisk, og fordøjer det, vi tænker og har hørt.

Vi afrunder alle dage med fælles samtale, hvor vi udveksler tanker og reflektioner over dagens emne.

Vi glæder os til at se jer, og til at vi bevæger os sammen på flere planer.

1

Dagens forløb – Filosofi, bevægelse, samtale

Du vil opleve fire dage med samme forløb, og så en fredag, som er særlig:
Alle dage er der fælles morgenmad kl. 08.30, og herefter morgensamling med sang fra højskolesangbogen. Vi spiser frokost sammen kl. 12.00. Dagen afrundes med kaffe/te, lidt sødt og en sang fra højskolesangbogen.

Alle dage er der mulighed for at gå en tur i naturen og reflektere over dagens tema, eller deltage i social eurytmi, som er bevægelse inspireret af dagens tema. Alle kan deltage uanset alder eller forudsætninger. Eller man kan holde en frokostpause og være stille med sig selv

Fredag er en særlig dag, hvor vi udfolder et fællesskab i praksis ved at tage ud til en lokal familie, hvor vi kan høste grøntsager i deres have og lave mad sammen – også mad på bål – og gå en tur i deres lokale skov. Vi afrunder ugen med at spise et måltid sammen, som alle har bidraget til.

Program

Ugens program er i hovedtræk:
Mandag undersøger vi Søren Kierkegaards kærlighedsbegreb og spørger ind til, hvad kærlighed er for noget. Kan jeg både elske mig selv og min næste? Er kærlighed kemi eller tanker? Og hvordan kan vi omgås kærligheden i den tid, vi lever i nu?

Tirsdag ser vi på begrebet individualitet, eller spørgsmålet om, hvem jeg er, og hvad der former mit jeg. Inspirationen til denne dag er Rudolf Steiners forståelse af mennesket, og hvordan vores selvopfattelse formes af arv, miljø, temperament, livstemaer og livsfortællinger.

Onsdag handler om bevægelse, som et udfordrende aspekt i at være nutidsmenneske. Vi fordyber os i historiske, filosofiske og antropologiske perspektiver på kroppen i bevægelse. Hvad gør det ved os mennesker, når vi bruger kroppen? Og hvad gør det, når vi sidder stille?

Torsdag sætter fokus på dannelsesbegrebet i lyset af de tre første dagens forskellige perspektiver på det at være menneske. Hvad er dannelse egentlig for noget? Er det en individuel proces eller noget, vi gør sammen?

Ugen afrundes fredag med temaet fællesskaber og fælledskab, hvor vi ser på, hvordan det står til med fællesskabet og fælleden som samlingssted i nutiden. Vi bringer vores tanker om fællesskab i bevægelse ved at køre på besøg hos en familie, hvor vi kan høste grøntsager og lave mad sammen, gå tur i deres lokale skov og slutte dagen med et fælles måltid og sang fra højskolesangbogen i sommeraftenen.

Se hele programmet her

Praktiske oplysninger

Pris kr. 3.000,-

Mød undervisere på sommerkurset

Heidi Hansen er uddannet cand. merc. og antroposofisk terapeut. Heidi har i mange år undervist og formidlet Rudolf Steiners tænkning som voksenunderviser og terapeut for mennesker i alle aldre. Heidi leder sommerkurset.

Mathias Mogensen Aldinger er kandidat i pædagogisk filosofi og arbejder til daglig med unge der ønsker at forlade det kriminelle miljø. Mathias er særligt interesseret i Søren Kierkegaards teologiske og filosofiske tanker.

Morten Timmermann Korsgaard er uddannet pædagog og har derudover en kandidat, samt en Ph.d. i pædagogisk filosofi. Morten er bredt orienteret i forskellige tænkere inden for pædagogisk filosofi, men har en særlig interesse for Hannah Arendt.

Stine Simonsen Puri er antropolog og har en ph.d. i humaniora. Stine er optaget af indiske dansere, gamblere og landmænd, og ved en masse om kulturelle fællesskaber og det indiske samfund. Derudover har Stine taget en uddannelse i eurytmi, en kunst- og bevægelsesform inspireret af Rudolf Steiners filosofi.

Gitte og Kai Drewes deler deres univers med os fredag eftermiddag og aften: Deres have, bålpladsen, dyrene, at lave mad sammen og vandreture i den lokale skov. Gitte er Rudolf Steiner-pædagog og familierådgiver, og Kai er revisor, havemand og meget andet godt.

Højskole ophold Korte kurser

25-29. juli 2022: Filosofi, bevægelse, samtale

Lejre Højskole tilbyder Filosofi, bevægelse, samtale

Læs mere her…

18-22. juli 2022: Vandringer og kulturbesøg i Nationalparken

Lejre Højskole tilbyder Vandringer og kulturbesøg i Nationalparken

Læs mere her…

11-15. juli 2022: Sociale fællesskaber – livsnødvendige og besværlige

Lejre Højskole tilbyder Sociale fællesskaber – livsnødvendige og besværlige

Læs mere her…